Tiếng anh

TỔNG HỢP 50+ CÁC BÀI TẬP SO SÁNH HƠN CÓ ĐÁP ÁN

So sánh hơn là một chủ đề ngữ pháp quan trọng mà ai cũng cần phải nắm chắc kiến thức khi học tiếng Anh. Với chủ đề này thì các dạng bài tập rất phong phú sẽ giúp cho các bạn học có thể hiểu sâu hơn. Ở bài viết dưới đây hãy cùng Langmaster khám phá các bài tập so sánh hơn có đáp án giúp bạn học nâng cao kiến thức nhé!

1. Khái quát kiến thức về so sánh hơn

So sánh hơn trong tiếng Anh được sử dụng khi so sánh giữa 2 người, 2 sự việc hay sự vật, hiện tượng nào đó. Trong đó so sánh hơn được chia thành 2 loại là: So sánh với tính từ ngắn và so sánh với tính từ dài. Dưới đây là khái quát các công thức về so sánh hơn giúp bạn làm bài tập được dễ dàng hơn.

1.1. Loại so sánh hơn với tính từ ngắn

So sánh hơn có 2 cách sử dụng đó là khi so sánh dùng với 2 người hoặc 2 vật khác nhau.

Cấu trúc: S + to be + adj + er + than + N/ Pronoun

Ví dụ:

  • Tuan is taller than me. (Tuấn cao hơn tôi)
  • She worked harder than him. (Cô ấy làm việc chăm chỉ hơn anh ấy.)

null

Khái quát kiến thức về so sánh hơn

1.2. Loại so sánh hơn với tính từ dài, trạng từ

Cấu trúc: S + V + more/less + adj/adv + than + N/pronoun

Ví dụ:

  • This issue is even more complicated than that one. (Vấn đề này thậm chí còn phức tạp hơn cả vấn đề kia)
  • My mother drives more carefully than my father do. (Mẹ tôi lái xe cẩn thận hơn bố tôi lái)

Xem thêm:

  • TÍNH TỪ NGẮN LÀ GÌ? CÁCH PHÂN BIỆT TÍNH TỪ NGẮN VÀ TÍNH TỪ DÀI
  • TỔNG HỢP 50 TÍNH TỪ DÀI TRONG TIẾNG ANH PHỔ BIẾN NHẤT

2. Cần lưu ý khi sử dụng công thức so sánh hơn

  • Trong so sánh hơn thì sau “than” là một đại từ nhân xưng được làm chủ ngữ chứ không phải tân ngữ
  • Trong trường hợp so sánh một người hay với tất cả số lượng thì người hay vật còn lại sẽ thêm Else sau Anything/Anybody

Ví dụ: She is taller than anybody else in the school. (Cô y cao hơn bất kỳ ai khác trong trường.)

  • Với mệnh đề quan hệ, chủ ngữ đằng sau “than” hay “as” có thể bỏ được nếu 2 chủ ngữ này giống nhau
  • Cấu trúc not as…as = cấu trúc not so…as để sử dụng trong so sánh không bằng nhưng as…as không được thay thế bằng so…as

3. Các dạng bài tập so sánh hơn

Để nắm chắc được kiến thức đã học hãy luyện tập nhiều hơn để biết được cách sử dụng như như các lưu ý khi làm bài tập để tránh sai sót. Dưới đây là những dạng bài tập về so sánh hơn mà bạn có thể gặp được trong các bài thi của mình.

Đọc thêm:  Khi nào dùng 'the' trong tiếng Anh?

3.1. Bài tập

Bài tập 1: Chọn từ đã cho để diễn vào chỗ trống thích hợp

Fun Popular Delicious Talented Developed Successful

1. Was the greeting as ……….. as you expected?

2. Samsung is as………………………..as Apple

3. Jack Ma’s career is…………………………as many billionaires’ career in the world

4. Ha Noi used to be as………………….as several countries in Asian

5. My mother’s dishes are as…….………………as food served at popular restaurants

6. People believe that Neymar is not as…………… as many famous football players in the world

null

Các dạng bài tập so sánh hơn

Bài tập 2: Chia từ trong ngoặc sao cho phù hợp với dạng so sánh

1. Everyone would argue that AI are ………………..… (intelligent) than humans.

2. The price in Ha Nam is………………..… (cheap) than Ha Noi.

3. America is far …………………..… (large) than Vietnam.

4. That park is a lot ……………… (colorful) than this park.

5. I am quieter…………..(quiet) than my friend.

6. Math subjects are ……………… (interesting) than Art-related classes.

7. My current department is…………… (comfortable) than the one, I had 1 years ago.

8. The weather this summer is even ………….. (nice) than last summer.

9. These products in this store are ………….. (natural) than these in the opposite one.

10. A holiday in the Ba Na Hills is more memorable……………(memorable) then a holiday in the mountain

Bài tập 3: Chia từ trong ngoặc thành dạng đúng của từ

1. Who is the ………….. (tall) person in your class?

2. Saigon is the…………..(big) city in my country.

3. Cutting down trees in this street could be considered to be one of …………..(dangerous) reasons..

4. Everything are going to be………….. (expensive) during the Lunar year.

5. She bought the dress with the………….. (reasonable) price ever.

6. Who is the most famous…………..(famous) music band in your country?

7. She was a (creative) _______ student in the school.

8. She prefers visiting Hong Kong, one of the (vibrant) ________city in the world.

9. I feel (encouraged) _________whenever they talk to my dad.

Bài tập 4: Điền cụm từ thích hợp vào trong câu.

1. My brother is heavy. My father is much ………………. than him.

2. The test in math was easy, but the test in chemistry was …………………..

3. Ha Noi is sunny. Do you know ………………. place in Vietnam?

4. Susan is a successful dancer, but her sister is ………………. than her.

5. My teacher has a soft voice, but my mother’s voice is ………………. than hers.

6. An has a beautiful son, but my son has the ………………. baby on earth.

7. She lives in a large family, but my grandparent lived in a ………………. one.

8. I have only a little time for this task, but in that task I’ll have even ………………. time.

9. Lux is clever, but Xuan is ………………. than her.

10. Have you visited the old cottage? It was the ………………. one I visited during our holidays.

Bài tập 5: Viết lại câu đã cho trước sao cho nghĩa không đổi

1. People/ their opinion/ who are ready to change/to adapt to a new place/ often find it easier.

2. Many students/this university/enjoy/because it has many celebrities

3. Prefer traveling to the sea/ because/traveling to the mountains/ many people.

Đọc thêm:  Grammar - Unit 9 SGK Tiếng Anh 10 mới

4. In the original film/the film much/ You’ll find/ better/ if you watch it.

5. The most/ person/ the one with the best IQ /is not always/successful.

null

Các dạng bài tập so sánh hơn

Bài tập 6: Khoanh tròn đáp án đúng nhất

1. She is ……. singer I’ve ever known.

A. worse

B. bad

C. the worst

D. badly

2. Mai is ……. responsible as Phuong.

A. more

B. the most

C. much

D. as

3. It is ……. in the area than it is in the country.

A. noisily

B. more noisier

C. noisier

D. noisy

4. Ha Anh Tuan sings ……….. among the singers I have met.

A. the most beautiful

B. the more beautiful

C. the most beautifully

D. the more beautifully

5. She is ……. member in my club.

A. most hard-working

B. more hard-working

C. the most hard-working

D. as hard-working

6. My company is ……. away than her.

A. father

B. more far

C. farther

D. farer

7. Tuan is ……. than Nam.

A. handsome

B. the more handsome

C. more handsome

D. the most handsome

8. Mai did the test ……….. I did.

A. as bad as

B. badder than

C. more badly than

D. worse than

9. My car is ……. than her.

A. slower

B. slowest

C. more slow

D. more slower

10. My new apartment is ……. than the old one.

A. more comfortable

B. comfortably

C. more comfortabler

D. comfortable

Bài tập 7: Chọn đáp án đúng trong ngoặc sao cho phù hợp với câu

1. I think Sai Gon is more (expensive/expensiver) than Ha Noi.

2. Is the Ba Na Hills (more big/bigger) than the Mang Den mountain?

3. Is she a (better/good) student than her sister?

4. My teacher’s (funny/funnier) than your teacher!

5. Tigers are more dangerous (than/as) dogs.

6. Math is (badder/worse) than Art.

7. Trains are (much more safer/much safer) than buses.

8. Tay Ninh is (far/further) hotter than Ha Noi.

Bài tập 8: Hoàn thành câu với dạng so sánh hơn của tính từ.

1. Fruit juice is …………….. than coffee. (healthy)

2. Dolphins are …………….. (big) than crocodile.

3. Diamond is …………….. than gold. (expensive)

4. Motorbikes are …………….. than cars. (slow)

5. She is …………….. at English than her brother .(good)

6. Her friend is …………….. than her. (tall)

7. Cherry is …………….. than Tam. (thin)

8. Her father is …………….. than Tim’s father. (strong)

9. “Mot thoang ruc ro o nhan gian “books are …………….. than “Cay cam ngot cua toi”. (interesting)

10. The elephant is …………….. than a pig.(heavy)

Bài tập 9: Điền dạng đúng của từ vào câu sao cho hợp lý.

1. Dong reads …………….. books than Phuong, but Mai reads the ……………… (many/many)

2. Paris is as …………….. as Sydney. (beautiful)

3. We live in a …………….. house, but they live in a …………….. one. (big / big))

4. My brother is nine years old …………….. than me. (young)

5. This was the …………….. song I have ever known. (bad)

6. I think volleyball is …………….. than golf. (interesting)

7. I talked to Linh and she is a very …………….. girl. (smart)

8. My company earned …………….. money than two years before. (little)

9. She was the …………….. girl at university. (popular)

Đọc thêm: 

10. We didn’t stay out as …………….. as last Sunday. (late).

Bài tập 10: Sử dụng so sánh hơn để điền vào chỗ trống.

1. Traveling in autumn is ………… (interesting) than in winter.

2. Lam is…………… (old) than Tuan.

3. China is far ………… (large) than Viet Nam.

4. That parl is a lot ………………. (colorful) than this park.

5. Hanh is …………… (quiet) than her brother.

6. My Math class is ……………. (boring) than my Art class.

7. Her Class is …………. (big) than mine.

8. The weather this winter is even ……………… (bad) than last winter.

9. This bag is ……………… (beautiful) than that one.

10. A holiday by the sea is ……………….(good) than a holiday by the moutain.

null

Các dạng bài tập so sánh hơn

Xem thêm:

=> 50+ BÀI TẬP CÂU ĐIỀU KIỆN LOẠI 2 (CÓ ĐÁP ÁN)

=> 50+ BÀI TẬP CÂU ĐIỀU KIỆN LOẠI 1 (CÓ ĐÁP ÁN)

3.2. Đáp án:

Bài tập 1:

1. fun

2. popular

3. successful

4. developed

5. delicious

6. talented

Bài tập 2:

1. more intelligent

2. cheaper

3. larger

4. colorful

5. more quiet

6. more interesting

7. more comfortable

8. nicer

9. more natural

10. more memorable

Bài tập 3:

1. tallest

2. the biggest city

3. the most dangerous

4. more expensive

5. the most reasonable

6. the most famous

7. creative

8. the most vibrant

9. more encouraged

Bài tập 4:

1. heavier

2. easier

3. sunniest

4. more successful

5. softer

6. most beautiful

7. larger

8. less

9. cleverer

10. oldest

Bài tập 5:

1. People who are ready to change their opinion often find it easier to adapt to a new place.

2. Many students enjoy this university because it has many celebrities.

3. Many people prefer traveling to the sea rather than traveling to the mountains.

4. You’ll find the film much better if you watch it in the original film

5. The most successful person is not always the ones with the best IQ.

Bài tập 6:

1. C

2. D

3. C

4. C

5. C

6. C

7. C

8. D

9. A

10. A

Bài tập 7:

1. expensive

2. bigger

3. better

4. funnier

5. than

6. worse

7. much safer

8. far

Bài tập 8:

1. healthier

2. bigger

3. more expensive

4. slower

5. better

6. taller

7. thinner

8. stronger

9. more interesting

10. heavier

Bài tập 9:

1. more / most

2. beautiful

3. big / bigger

4. younger

5. worst

6. more interesting

7. smart

8. less

9. most popular

10. late

Bài tập 10:

1. more interesting

2. older

3. larger

4. more colourful

5. quieter

6. more boring

7. bigger

8. worse

9. more beautiful

10. better

Xem thêm:

=> 100+ CÂU BÀI TẬP TRỌNG ÂM HAY (CÓ ĐÁP ÁN)

=> 50+ BÀI TẬP CÂU ĐIỀU KIỆN LOẠI 3 (CÓ ĐÁP ÁN)

Như vậy bài viết đang giải đáp cho bạn học những nội dung bài tập so sánh hơn. Hy vọng với kiến thức được chia sẻ sẽ giúp bạn có thêm thật nhiều kinh nghiệm khi làm bài thi. Để biết được trình độ tiếng Anh của mình, hãy tham gia ngay bài test miễn phí tại đây. Đăng ký ngay khóa học cùng Langmaster để có thêm nhiều bài học bổ ích!

Related Articles

Back to top button